KEŞİF HİZMETLERİ
KEŞİF HİZMETLERİ

Yerinde keşif hizmeti ile en uygun cihazların seçiminin yapılması ve montaj projesinin oluşturulması, Proje üzerinde cihaz ve montaj keşif listelerinin oluşturulması.

PROJELENDİRME
PROJELENDİRME

Mimari tasarım üzerinde yapıya en uygun cihazların seçilerek yatırım maliyetini ve kullanım konforunu arttıracak şekilde çizimlerinin montaja uygun olarak proje üzerine yapılması.

MAALİYET ANALİZİ VE FİYATLANDIRMA
MAALİYET ANALİZİ VE FİYATLANDIRMA

Yatırım ve işletme maliyetlerine göre en uygun marka ve model seçilerek fiyatlandırılması ve montaj maliyetleri ile birlikte hesaplanması.

DANIŞMANLIK HİZMELERİ
DANIŞMANLIK HİZMELERİ

Gerek ilk yatırımın gerekse kurulum sonrası oluşacak problemlerin giderilmesinin maliyeti çok fazla olduğu için VRF sistemlerinin en başta proje aşamasından sonrasında ise kurulum aşamasında iyi bir şekilde denetlenmesi gerekmektedir.

MONTAJ HİZMETLERİ
MONTAJ HİZMETLERİ

Tamamı kendi personelimiz olan tecrübeli ve eğitimli ekiplerimiz ile Yetkili Servisi olduğumuz VRF Klima sistemlerinin çalışma şartlarına ve montaj kurallarına uygun şekilde montaj yapılması.

SERVİS HİZMETLERİ
SERVİS HİZMETLERİ

Birçok marka VRF Klima sistemleri konusunda deneyimli ve eğitimli uzman kadromuz ile Yetkili Servisi olduğumuz VRF Klima sistemlerinde oluşan her türlü arızayı çözüme kavuşturulması.

PERİYODİK BAKIM HİZMETLERİ
PERİYODİK BAKIM HİZMETLERİ

Filtreleri temizlenmeyen bir ürünün %21 oranında kapasitesini yitirdiği; bu kapasite düşüşünü karşılayabilmek için %25 oranında enerji sarfiyatını arttırdığı tespit edilmiştir.

ENERJİ SARFİYATLARINDA İYİLEŞTİRME HİZMETLERİ
ENERJİ SARFİYATLARINDA İYİLEŞTİRME HİZMETLERİ

VRF klima sistemlerinin akıllı kontrol sistemleri ile adaptasyonu sağlanarak enerji sarfiyatlarında % 40 a varan tasarruf sağlayan projelerin yapılması.

VRF KLİMA SİSTEMLERİ NEDİR?

 

VRF, Değişken Soğutucu Akışkan Debisi anlamına gelmektedir. Bir dış ünite ile birden fazla iç ünitenin kontrol edildiği klima sistemidir. Bir VRF Klima Sistemi, binanın değişen kapasite ihtiyaçlarına bağlı olarak soğutkanın akışını kontrol eder. VRF Klima Sistemi bina dışında bulunan dış ünite ve bina içindeki yaşam alanlarını soğutmak ve/veya ısıtmak amacı ile kullanılan iç ünitelerden oluşur.

VRF Klima Sistemleri; gelişmiş kontrol ve akış denetim üniteleri ile donatılmıştır. Gerektiği kadar soğutucu akışkan, doğru faz ve doğru zamanda ihtiyaç duyulan yere sevk edilerek ısıtma ve soğutmada kullanılması sağlanmaktadır. VRF Klima Sistemleri; alışılmış split klima sistemlerinden bir soğutucu hattında isteğe bağlı olarak farklı HP kapasite aralığında ki bir dış ünite ve birden fazla iç üniteye bağlanabilmektedir.

Soğutucu akımı inverter kontrollü bir kompresör veya kompresörlerle çeşitlendirilerek, havası şartlandırılmış mekanlara göre soğutucu akışkanın uyum göstermesi sağlanır. İleri düzey bir kontrol sistemi ısıtma ve soğutma modları arasında geçiş sağlar.

VRF Klima Sistemleri 2 farklı sistemden çeşidi vardır.

  • Heat Recovery VRF (aynı anda hem ısıtma hem soğutma)
  • Heat Pump VRF(aynı anda sadece ısıtma ya da sadece soğutma)

VRF Klima Sistemleri; ofisler, alışveriş merkezleri, lüks apartmanlar, villalar, restoranlar, plazalar, oteller gibi birbirinden bağımsız havalandırma uygulamalarının kullanılmasının gerektiği yerlerde başarıyla kullanılır.

VRF KLİMA SİSTEMİ NASIL ÇALIŞIR?

 

Bir VRF klima sistemi temelde dış ortama yerleştirilen bir dış ünite grubu, buna bağlı çok sayıda iç ünite, hassas kontrollü bir otomasyon sistemi, bakır boru hattı ve sistemde, dolaşan soğutucu gazdan oluşur. Dış üniteden çıkan bakır boru çifti (gaz ve sıvı) iç üniteler boyunca sistemi dolaşarak tekrar dış üniteye geri döner. Her bir iç ünitenin ana bakır boru hattına bağlanması için joint adı verilen Y-tipi bakır bağlantı elemanları kullanılır. Gelişmiş kontrol teknolojisi ile birbirinden bağımsız ortamlar ayrı ayrı kontrol edilebilirken sadece ihtiyaç olan alanlar için iklimlendirme yapılır. İhtiyaç olmayan alanlar için ise enerji harcanmaz.

Sistemin kalbini, iç ünitelerden gelen kapasite talebine göre toplam kapasiteyi çok hassas olarak ayarlayabilen DC inverter kompresörler ve odanın ihtiyacına göre geçen gaz debisi ayarlayan iç ünitedeki modülasyonlu elektronik akışkan kontrol valfleri oluşturur. Böylece tüm sistem sadece ihtiyaca cevap verecek kadar çalışır ve minimum seviyede enerji tüketir. Bu sayede bir dış ünite grubuna 48 adete kadar farklı kapasitede ve tipte iç üniteler bağlanabilir ve her bir iç ünite birbirinden bağımsız olarak veya gruplar halinde kontrol edilebilir. İç ünite kapasite toplamı dış ünite kapasitesinin %50’sinden az ve %130’undan fazla olmadığı sürece değişik kombinasyonda sistemler oluşturulabilir.

VRF İLE VRV ARASINDAKİ FARK

 

Vrf ile vrv klima sistemleri arasındaki fark, son kullanıcıların genel olarak merak ettiği bir sorudur. İlk olarak aslında hiçbir farkı yoktur. Daha açıkçası şöyle denilebilir; farklı firmaların değişken debili soğutucu akışkan klima sistemine İngilizce farklı isim vermelerinden ortaya çıkan bir kısaltmadır.

Vrf İngilizce uzatması = Variable Refrigarent Flow kısaltması VRF.

Vrv kısaltmasının İngilizce uzatmasına bakalım = Variable Refrigarent Volume

Yani VRV anlayacağınız iki aynı aracın ismine sahipleri birisine a birisine b ismini vermişler. Sistemin niteliği tamamen aynıdır. Kullanım yerleri daha çok ticari ve yüksek kapasitelerde pratik ve kolay uygulanabilmesidir.

Bunun yanı sıra çok ta tasarruflu bir sistemdir. Faydalarını sıralarsak;

  • İşletme maliyeti düşük,
  • Bakım onarımı kolay,
  • Uygulanılacak yapının mimarisine göre sınırsız çözüm sunabilen bir sistemdir.

VRF ISITMA SİSTEMİ NEDİR?

 

Isı Geri Kazanım Sistemleri, her iç ünite tarafından bağımsız olarak aynı anda soğutma ve ısıtmanın yapılabileceği en gelişmiş sistemlerdir. Dünyada ilk ve tek eşzamanlı ısıtma ve soğutma 2 borulu sistemdir.

VRF SOĞUTMA SİSTEMİ NEDİR?

 

Variable Refrigerant Volume Kelimelerinin baş harflerinden oluşan VRV, Değişken Debili Soğutucu Akışkan Hacimli Klima Sistemi anlamına gelmektedir. Dış ortama yerleştirilen bir dış ünite ile gaz akış dağıtıcılarının yardımı ile birden çok iç ünitenin birbirinden bağımsız olarak kontrol edilebildiği direkt genleşmeli klima sistemleridir.

VRF Klima Sistemleri, gelişmiş kontrol ve akış denetim üniteleriyle donatılmıştır. Gerektiği kadar soğutucu akışkan doğru faz ve doğru zamanda ihtiyaç duyulan yere sevk edilerek ısıtma ve soğutmada kullanılması sağlamaktadır.

İKİ BORULU HEAT PUMP VRF KLİMA SİSTEMİ

 

Heat Pump VRF Klima Sistemine bağlı olan tüm iç üniteler aynı anda soğutma ya da aynı ısıtma yapmaktadır. Aynı modda çalışan iç üniteler farklı sıcaklık değerleri ile set edilebilir. Esnek borulama olanağı sayesinde kompleks yapılarda bile uygulaması oldukça kolay bir sistemdir. R410A soğutucu ile çalışır ve tüm dış ünitelerinde en son inverter teknolojisini kullanır.

VRF Klima Sistemlerinin sahip olduğu eşsiz teknoloji sayesinde kapasite kontrolü oransal olarak yapılabilmekte ve bu sayede enerji tasarrufu sağlanmaktadır. Kapasite kontrolü DC inverter teknolojisi ve her iç ünitede mevcut modülasyon valfleri sayesinde yapılmaktadır. VRF Klima Sistemlerinde kullanılan inverter kontrol teknolojisi, gerekli miktardaki gücü üreterek kullanıldıkları ortamda arzu edilen konfor koşullarına en hızlı şekilde ulaşılmasını sağlamaktadır. Bu kontrol sistemi sayesinde, geleneksel sistemlerdeki ani güç artışları ortadan kaldırıldığı için maksimum enerji tasarrufu sağlanır.

SU SOĞUTMALI VRF SİSTEMİ

Dış ünite kondenserinde ki ısı, herhangi bir kaynaktan sağlanan suya (deniz, akarsu, göl, yeraltı suyu) aktarılmaktadır. Bu transfer için fana ihtiyaç duyulmamaktadır ancak sistemde, dış ünitelere getirilecek su için ikinci bir çevrim ihtiyacı gerekmektedir. Dış ünitelerin atmosfere temas etme zorunluluğu olmadığından şaftlara ya da makine dairelerine yerleştirilmeleri mümkündür. Verimlilik değerleri oldukça yüksek, dış ünite boyutları küçük, ses seviyeleri oldukça düşüktür. Kondenser yüzeylerinden, hep aynı sıcaklıkta su geçirildiğinden, dış ortamdan kaynaklı kapasite kaybı yaşanmamaktadır. Gerek kompakt yapısı gerekse ısı kaynağı olarak su kullanması sebebi ile daha küçük alanlara sadece servis müdahalesini mümkün kılacak boşluklar bırakılarak kurulabilmektedir. Isı transferinde fan yerine, plakalı eşanjör kullanılması hava uğultusunun da ortadan kalkması anlamına gelmektedir ki, bu cihazı sessizleştiren etkenlerin başında gelir. Hava kaynaklı sistemlere göre daha az kompresör ile çalışması cihazı sessizleştiren bir başka etkendir. Samsung DVM Water sistemler; 4 farklı kapasite ile müşterinin hizmetine sunulmuştur. 5 HP, 8 HP, 10 HP ve 20 HP kapasiteleri ile geniş bir kapasite talebine cevap verebilmektedirler.

Teknik özellikleri:

  • Isı kaynağı olarak hava yerine suyu kullanır.
  • Fan + Motor + Fin + Tube eşanjör yerine su soğutmalı plakalı eşanjör kullanır. Bu sayede daha sessiz operasyon sağlar.
  • Kombine sistem ile chiller ve DVM birlikteliği sağlanmıştır.
  • DVM Plus IV ve DVM Plus III iç üniteleri ile çalışır.
  • Her şartta stabil ısıtma ve soğutma sağlar.
  • Dış sıcaklığa bağlı kapasite düşüşü yaşanmaz.
  • Rüzgar yönü, bina içi hava akış şartları gibi koşullar kapasite düşüşüne sebebiyet vermez.
  • Defrost operasyonuna gerek kalmadığı için daha hızlı ve güvenilir ısıtma sağlar.
  • Aynı kapasitedeki hava soğutmalı cihaza göre yüzde 18 daha verimli çalışmaktadır.
  • Montaj gereksinimleri ve kapladığı alan göz önüne alındığında yer seçimi için esneklik sağlar.
  • Bina dışında hava sirkülasyonu için panjurlu bir sistem kurmanıza gerek bırakmaz. Bu sayede daha düzenli bir bina dış görünümüne olanak sağlar.
  • Hermetik yalıtım kaplaması ile sesi dış ünite içerisine hapseder.
  • Havalı sistemlere göre daha hafiftir.

ISI GERİ KAZANIMLI HEAT RECOVERY VRF KLİMA

Üç borulu Isı Geri Kazanımlı VRF Klima Sistemi farklı bölge ve odalarda eş zamanlı aynı anda ısıtma ve soğutma sağlama özelliğine sahiptir. İhtiyaç duyulan tüm gereksinimler karşılanırken, yüksek COP değerleri ile de elektrik tasarrufu sağlarlar. Üç borulu Isı Geri kazanım modeller yüksek değerlerde soğutma ve ısıtma kapasitelerine sahiptir. Marka ve ürün çeşidine göre farklı kapasitelerde iç ünite seçeneğine sahiptir.

Üç borulu Isı Geri Kazanımlı VRF Klima Temel Özellikleri

  • Yüksek verimliliğe sahiptirler.
  • Eş zamanlı ısıtma ve soğutma yapabilme özelliğine sahiptirler.
  • Isıtma veya soğutma çalışması, çalışma ortamına ve ihtiyaçlarına uygun şekilde ünite bazında otomatik olarak küçük akış seçme ünitesi tarafından yapılır.
  • Her dış ünitede ikişer adet inverterli DC twin-rotary kompresör bulunmaktadır.
  • Aktif yağ yönetimi sistemi ile mükemmel güvenilirlik sağlanır.
  • Yapay akıllı ağ sistemi mevcuttur ve Bina Yönetim Sistemine (BMS) uyumludur.

KLİMA SANTRALİ NEDİR?

Klima Santrali atmosferden alınan taze havanın çeşitli koşullandırmalardan sonra mahale gönderilmesini sağlayan cihazdır. Klima santrali birçok tipte üretilir ama kısaca aşağıdaki başlıklar altında toplayabiliriz.

– Damper Motoru (Taze Hava ve Egzoz veya Karışım)
– Filtre
– Isıtma Serpantini
– Soğutma Serpantini
– Vantilatör
– Aspiratör

Bunların dışında farklı ünitelerde olabilir bunlar santralin tipine ve kullanım amacına göre santralde bulunur ama temel olarak yukarıdaki üniteler her klima santralinde bulunur.

Karışım Havalı Klima Santrali: Karışım havalı klima santrali egzoz havasını istenen miktarda taze hava ile karıştırabilen santraldir. Egzoz havası dış havaya göre konfor seviyesine yakın olduğu durumlarda egzoz havası taze havaya karıştırılır ve taze hava damperi kısılarak dışarıdan daha az taze hava alınır bunu bir senaryo ile anlatırsak; Dış hava 39 derece mahale üflediğimiz hava 24 derece egzoz havası 27 derece bu durumda dışarıdan alınan havanın 24 dereceye indirilmesi için daha fazla soğutma yapmak gerekir soğutmanın çok fazla enerji harcadığını hepimiz biliyoruz. Bu yüzden dış havayı minimum seviyede tutarak egzoz havasını taze havaya karıştırmak gerekir. Burada dikkat edilmesi gereken husus egzoz havasının karbondioksit veya VOC (Bileşik gazlar) miktarıdır eğer karbondioksit ve VOC oranı normalin üzerinde ise egzoz havasını karıştırmamak gerekir. Karışım havalı klima santralinin kullanılmadığı mekanlar;

– Egzoz havasının zehirli olduğu yerler. (Hastaneler, İlaç Fabrikaları v.b)
– Mutfaklar.
– Egzoz havasının kirli olduğu yerler

Isı Geri Kazanımlı Klima Santrali: Isı geri kazanımlı klima santralinde egzoz havası ile taze hava fiziki olarak birbirine karışmadan ısı geri kazanım hücresinde birbirlerine enerjilerini vererek havayı koşullandırır.

Taze Havalı Klima Santrali: Atmosferden aldığı havayı şartlandırarak mahale gönderen klima santralidir. Bu tip klima santrallerinde vantilatör ve aspiratör hücresi farklı yerlerde olabilir. 1.000- 110.000 m³/h debi aralığında imalat, 12 değişik model ve geniş seçim yelpazesi ile modüler sistem sayesinde demonte yapılabilme, kolay nakledilme ve monte edilebilme özelliğine sahiptir.

Hemen Ara